Przejdź do treści

Ergonomia

Program i cel

Program przedmiotu obejmuje przekazanie wiedzy o podstawowych czynnikach warunkujących racjonalne projektowanie, takich jak czynniki antropometryczne, biomechaniczne, fizjologiczne, psychologiczne itp., występujące w procesie kształtowania przestrzeni architektonicznych. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawową wiedzą z zakresu ergonomii dotyczącej mebli, oświetlenia, detali architektonicznych oraz rozwiązań funkcjonalnych budynków, tak by każdy z nich potrafił zastosować nabytą wiedzę o ergonomii w projektach meblarskich i architektonicznych. Student zyskuje umiejętności i wiedzę niezbędną do samodzielnego i odpowiedzialnego projektowania przestrzeni w zakresie architektury wnętrz mieszkalnych i wnętrz obiektów użyteczności publicznej; uzyskuje również podstawową wiedzę o relacjach występujących w układzie człowiek – przestrzeń w architekturze. 

Formy kształcenia

    • wykłady; 
    • wykłady konwersatoryjne; 
    • ćwiczenia.

Warunki zapisu

Przedmiot obowiązkowy na II roku studiów stacjonarnych I stopnia oraz na I roku studiów niestacjonarnych I stopnia.

Materiały dydaktyczne

  1. T. Taczanowska, P. Jaśkowski, Ergonomia w budownictwie, Politechnika Lubelska, 1998;
  2. K. Ujma, Ergonomia w architekturze, wydawnictwo Politechnika Śląska, 2009; 
  3. E.Górska, Ergonomia projektowanie diagnoza eksperymenty, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2021; 
  4. P. Nowakowski, Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2015; 
  5. E. Neufert, Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego, wydawnictwo Arkady, 2011;
  6. Prawo Budowlane;
  7. Warunki Techniczne i Inne Akty Prawne, 2021 Dz.U. 2021 poz. 2351, 2021.