Przejdź do treści

Pozdrowienia od Doroty Miłkowskiej z Burgundii.

Ogłoszenie
Opublikowano 24 wrz 2008

1 kg wołowiny(z udźca), 4 średnie marchewki, 4 cebule, 1 duży por 1/2 selera (25 dkg), 2-3 listki laurowe.....

1 i 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 kieliszka (50 ml) sherry 2 -3 łyżki margaryny do smażenia 2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka mąki 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka ziarenek pieprzu kilka goździków sól pieprz Sposób przygotowania: Oczyścić pęczek włoszczyzny, pokroić na kawałki. Obrać cebulę, pokroić w paski. Umyć mięso, osuszyć, włożyć do garnka. Dodać warzywa, goździki, listki laurowe, ziarenka gorczycy i pieprzu. Polać wołowinę winem, sherry oraz 1 i 1/2 szklanki wody. Garnek szczelnie przykryć, marynować mięso przez 1-2 dni (kilka razy odwrócić mięso, zamieszać marynatę). Umieścić wołowinę na sitku, marynatę zlać do naczynia Rozgrzać w brytfance margarynę, podsmażyć mięso, posypać solą i pieprzem, wyjąć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa, wlać 2 szklanki marynaty, włożyć mięso, dusić 2 godziny pod przykryciem. Oczyścić marchewki, seler i por, umyć. Pokroić marchewkę w plasterki, por w paski, a seler w równą kostkę. Wrzucić warzywa na 15 minut do wrzącej, lekko osolonej wody. Obrać pozostałe cebule, pokroić w paski. Rozgrzać na patelni łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę, dodać osaczone, zblanszowane warzywa, posypać pieprzem, podsmażyć. Wyjąć mięso z brytfanki, sos przetrzeć przez sitko, zagotować w rondelku. Zrobić zasmażkę z reszty tłuszczu i mąki, zagęścić sos, doprawić. Ułożyć mięso na półmisku (można udekorować listkiem laurowym), dodać warzywa. Sos przelać do sosjerki. Podawać z ziemniaczkami.

Pozostałe aktualności